12 ting du må vite om valutahandel

Mange har gått på en smell og tapt mye penger når det kommer til valutahandel, men det trenger ikke du å gjøre.
Hva skal til for å unngå de dyreste tabbene og gjøre de mest lønnsomme valgene? Det finnes noen veldig smarte og kloke grunnprinsipper for å tjene penger på valutahandel – her er 12 ting du må ha i bakhodet:

1. Kjenn deg selv – vit hva DU vil

Når det er kommer til valutahandel er det veldig viktig å kjenne seg selv. Du må kjenne på din egen risikotoleranse og være bevisst på kapitalbeholdningen din. Vær villig til eventuelt å endre på dem hvis de ikke er slik du vil ha dem. Du må studere målene dine grundig, og vite hvor du vil med valutahandel.

2. Planlegg målene dine – hold deg til planen

Når du først har funnet ut hvor du vil med valutahandel er det viktig å lage en plan. Enda viktigere er det kanskje å følge denne planen! Hvor mye tid hver dag/ uke skal du bruke på valutahandel? Hvor lang tid har du til å øve deg til å begynne med valutahandel? Skal du leve av dette, eller bare ha det som hobby for litt ekstra lommepenger? Det er slike spørsmål du må finne svar på, og integrere i planen din.

3. Begynn smått

Et av de beste tipsene vi kan komme med er å begynne smått. Det er ingenting som tilsier at jo mer penger du først investerer, jo mer penger vil du tjene. Og ikke la handelen din vokse på store personlige innskudd. La den heller vokse på det du naturlig tjener gjennom handlene. Hvis du ikke tjener penger på handelen, hvorfor skal du investere mer i den?

4. Begynn med ett valutapar

Begynn først å handle med ett valutapar som du kjenner godt til, og når dine egenskaper forbedres så kan du utvide. Det er en flott ide å begynne med sitt eget lands valuta, så for oss ville det vært NOK. Hvilke andre valutaer kunne vi valgt, koblet opp mot norske kroner? USD, kanskje? Eller britiske pund, GBP, som svinger en del i disse Brexit-tider? Hvis det ikke er for deg, begynn med andre populære valutapar som endrer seg mest, siden dette er veldig god trening.

5. Ha kontroll på følelsene dine

Griskhet, panikk, frykt, glede, og kjepphøyhet burde aldri være en faktor i dine beslutninger. Lær deg å kontrollere følelsene dine, og baser dine beslutninger på utregninger og fakta, ikke følelser.

6. Gjør mest mulig automatisk

Dette henger godt sammen med vårt forrige punkt, lær deg å gjøre mest mulig automatisk. Når vi sier automatisk så mener vi ikke at du skal bruke bots eller avanserte programmer. I stedet anbefaler vi at du øver deg på hva du gjør i en bestemt situasjon, og ikke improviserer.

7. Studer dine feiltrinn – og suksesser

Du kommer til å feile med flere av valuta-transaksjonene dine, og du kommer til å ha suksess. Tjene bra med penger. Det er viktig at du studerer dette, helst noterer det ned, slik at du kan lære av det. Se deg ofte tilbake på gamle notater og resultater. Lær deg en vane med å gjøre mer av det rette, begå færre feilvurderinger.

8. Ikke gå imot strømmen

For nybegynnere er det aldri et godt råd å gå imot strømmen. Ikke sats på trender som ikke er populære, ta heller det som er populært og fungerer. Hvis du velger det som du vet fungerer, vil du slappe mye mer av. Hvis du derimot tar en risk, vil du konstant være redd og stresset over om du kanskje har tapt penger. Dette er IKKE produktivt.

9. Ikke vær for selvsikker

Du kommer til å feile; dette er viktig å huske! Hvis du bare går i pluss og tjener penger over en lengre stund, er det lett å bli selvgod. Ikke fall i denne fellen! Du har ikke magiske krefter over valutamarkedet, og du vil eventuelt feile.

10. Pass på pengene dine

Når du først tjener pengene dine, invester dem riktig. Ikke risiker alle dine overskudd på en handel som du kanskje kan tjene mye på – invester dem heller smart og trygt.

11. Ikke fall for «utrolige metoder du lett kan bli rik på!»

Du har sikkert kommet over videoer på nett som mener at de har en «utrolig metode du raskt blir rik på!». For Guds skyld ikke fall for dette! Bare tenk deg om, hvis det virkelig hadde eksistert en slik «utrolig måte å bli lett rik på», hvorfor skulle de ville dele den med andre?

12. Aldri gi opp

Som nevnt før; du kommer garantert til å feile av og til. Dette gjør ingenting hvis du lærer av feilene dine og ikke ruinerer deg selv med dem. Dine ferdigheter vil etter hvert bli bedre, og feilene bli færre og rimeligere.