6 tips til ferske investorer

Det er ikke vanskelig for folk uten særlige forkunnskaper å begynne å tjene penger på aksjeinvesteringer eller valutahandel. Det som kan være vanskelig, er å tape mindre enn du tjener.
Derfor har vi samlet seks gode investerings-tips nedenfor. Følg disse tommelfingerreglene og bli en vinnende investor som går med overskudd, år etter år!

Gjør det enkelt

Filosofen Blaise Pascal sa en gang at «alle menneskets problemer kommer fra at vi ikke klarer å sitte stille, alene i et rom». Dette her gjelder veldig i trading. De som trader absolutt hele tiden, prøver å gjøre store satsinger, og tenker at de kan forutse store markedsendringer, vil etter hvert møte på problemer.
Hvis du i stedet bare følger strømmen, investerer i det du vet vil gi overskudd, og bare trader når det er noen ordentlig gevinst å hente, vil du som oftest ha bedre lykke.

Ha de riktige forventningene

Hvis du forventer å bli styrtrik over natten, har du kommet feil! Det er sant at aksjehandel faktisk er noe av det som kan gi best avkastning på sparepengene dine over tid, men vi snakker om 10 til 12 prosent i året i gjennomsnitt.
Du vil ikke doble pengene dine i løpet av et år. Det er mulig å gjøre det, men da må du ha flaks og treffe usedvanlig bra med timinga di.
Hvis du prøver på noe slikt, vil du mest sannsynlig ende opp med å tape pengene dine før de er doblet. Lær deg å holde styr på dine egne forventninger. Ikke forvent å gjøre en kule med en gang, men ikke utelukk store gevinster heller.

Ha tålmodighet

Hvis du prøver å forutse hvor aksjemarkedet/ valutamarkedet går fra dag til dag, kan du bli gal av mindre! Aksje- og valutapriser endrer seg hele tiden innenfor korte tidsrom – ja, noen ganger på mindre enn ett sekund – men i et lengre tidsperspektiv vil man se at de er egentlig holder seg ganske stødige.
Vi råder deg til ikke å trade hver gang det kommer en liten endring i prisen. Ikke bli sur hvis aksjene eller valutaen du eier går bitte-litt ned i pris.
Satser du på aksjer i solide, sakte-voksende firmaer, eller valutaen til et land med god økonomisk vekst, vil du se investeringene dine bli mer verdt på lang sikt.

Ignorer støyen

Når vi sier støyen så mener vi hovedsakelig media. Men det er plenty andre som gjerne vil gi deg sin ukvalifiserte mening om markedet, og hva du burde og ikke burde investere i.
Ikke tro på alle ryktene og rådene som skrives på finansdiskusjonsforum på nettet. Mange kommentatorer der har egeninteresse av å prøve å påvirke en aksjekurs til å gå opp eller ned. I ytterste fall kan de forsøke å spre dritt og usannheter om en aksje eller et firma på pur fandenivoldskhet!
I stedet for å høre på hva andre mener, hold deg til harde fakta. Hør på kvalifiserte fagfolk, meglere og investorer. Men alltid med sunn skepsis; kanskje de også har personlige motiver for å prate en aksjeverdi opp eller ned..?

Gjør leksene dine

Når du kjøper aksjer og valuta burde du sette deg dypere inn i materien enn bare å studere prisen. Hvis du kjøper aksjer, les deg opp om firmaet. Analyser hvordan selskapet presterer – på godt og vondt – i forhold til sammenlignbare konkurrenter.
Hvis du investerer i valuta, sett deg inn i økonomien til landet som valutaen tilhører. Analyser landets økonomi på samme måte som med bedrifter og aksjer. Prøv å lage deg jordnære hypoteser om hva om kommer til å skje med landet i fremtiden. Er det fare for politisk uro, opptøyer eller andre forhold som raskt kan påvirke tilliten til valutaen?

Kjøp billig, selg dyrt

Veldig mange kjøper aksjer/valuta når det går bra og kursen stiger, og tenk på hvor mange som selger når prisen synker. Hvis du er en av disse må du begynne å tenke deg om. Det skal jo være motsatt! Når prisen synker på aksjer må du jo kjøpe, og når prisen stiger må du selge!
Men husk også å være litt forsiktig. Hvis en aksje stuper i pris, er det kanskje ikke en så god ide å bruke alle sparepengene på å investere i dem. Spre heller risiko-eksponeringa di; invester ikke i èn, men i flere fallende aksjer.
Det samme gjelder for aksjer som stiger i pris; vent med å selge – eller selg kun deler av aksjebeholdningen din i dette selskapet – i tilfelle prisen skulle stige enda høyere.