Slik kjøper og selger du aksjer

Når man kjøper og selger aksjer er det et par ting man må huske på. Hvilken type investor ønsker DU å være? Hvor mye trygghet vil du ha, kontra risiko og muligheter for stor avkastning og kanskje store tap?

Slike strategivalg får direkte innflytelse på måten du kjøper og selger aksjene dine. Derfor bør du ha et bevisst forhold til dette fra første stund!

Trygt og sikkert?

Det første vi må tenke gjennom før vi begynner med aksjehandel, er valg av strategi. Det finnes tre hovedstrategier, alle med sine egne fordeler og ulemper.
Den første strategien er kanskje den tryggeste. Den går ut på at man skal kopiere det andre suksessfulle investorer gjør, siden de åpenbart vet hva de driver med. Kjente aksjeinvestorer som synes å tjene penger på nesten alle aksjehandlene sine kalles gjerne for «bjellesauer». Hver gang de går inn i et selskap på Børsen, kommer mange småinvestorer løpende etter og kjøper seg en liten aksjepost de også.
Med denne metoden kan du sikre deg i hvert fall noe utbytte. Men du burde ikke forvente å tjene store penger på hvert aksjekjøp, med mindre du har veldig god flaks. Denne strategien handler rett og slett bare om å følge markedet, og investere i det du vet er trygt, for eksempel store firmaer som vokser stødig og har solid økonomi.
Strategi nummer to er også ganske trygg. Den går ut på at man investerer i et aksjefond. Da kan du eie en bred og variert samling med aksjer for en rimelig penge.
Fordelen med å ha mange forskjellige aksjer er at da har du flere sjanser til å gå i pluss. Aksjekursen på flere av aksjene dine kan forventes å stige mer enn evt kursfall i de selskapene som synker i verdi. Og du vil få utbetalt utbytte.
Ulempen er at man ikke har full kontroll over aksjene i porteføljen din. Du sparer tid, men overlater jobben med og ansvaret for innkjøp av aksjer til fondets eksperter.

…eller høy risiko og større fortjenestemuligheter?

Den tredje strategien er den mest risikable, men også den strategien som har størst potensiale til høy avkastning. Den går ut på at man selv skal forutse aksjemarkedet, og selv investere i aksjer.
Følg med på næringslivsnyheter. Les hva andre investorer tror skal skje i nærmeste framtid. Eller enda bedre: deg opp på selskapene du kunne tenke deg å gå inn i. Er det noe med selskapets ledelse eller forretningsdrift som gjør at DU har troa på dem..?
Du vil måtte ta risker, og du vil feile. Men du kan fort gjøre en kule hvis du klarer å forutse riktig, og greier å finne en bedrift som gjør det bra. Denne strategien anbefales ikke til deg som akkurat har begynt med aksjehandel. Da er nok de to øvrige et bedre valg.

Hvilken aksjemegler?

Når du først har funnet ut av hvilken investeringsstrategi du vil benytte, er det viktig å finne ut hvilken metode du vil bruke for å handle med aksjer.
Den første metoden er å bruke en aksjemegler. En aksjemegler trenger ikke være en fysisk person, det kan også være et dataprogram. Aksjemeglerens oppgave er å kjøpe og selge aksjer for deg. Hvor mye aksjemegleren engasjeres i dine investeringer, og hvor mye megleren tar betalt, kommer an på hvilket tjenestenivå du vil ha. Vi deler tjenestenivåene inn i tre grupper:
Tjenestenivå en – fullservice megler. En fullservice megler er som oftest en person, ikke et dataprogram. Megleren skal snakke med deg om hvor mye du vil investere og tjene, altså hvilke mål du har. Basert på dette skal de velge ut aksjer de synes du burde investere i. Denne typen megler koster ofte mye i forhold til de andre.
                     Tjenestenivå to – rådgivende megler. En rådgivende megler er også som oftest en fysisk person, men det kan også være et dataprogram. Oppgaven til en rådgivende megler er å gi deg investeringsråd, og anbefalinger over hvilke aksjer du burde kjøpe eller selge. En rådgivende megler kjøper og selger derimot ikke for deg, det skal du bestemme selv.
Tjenestenivå tre – utførende megler. Den tredje megleren er den utførende megleren. Den utførende megleren følger bare dine ordre, og gir ikke sin egen mening. Denne megleren er som oftest et dataprogram, og det er desidert den mest populære og billigste megleren.

Framtiden er allerede nå

Men en megler er ikke den eneste metoden å handle aksjer på, det finnes flere. For eksempel futures. Futures er en avtale mellom to parter, selger og kjøper, om å gjennomgå en handel av aksjer på en fremtidig dato, men med dagens kurs. Da kan man sikre seg fremtidige aksjer til dagens kurs, uten å måtte bekymre seg over at aksjekursen skal øke i mellomtiden. Dette er en velegnet strategi om du vil være en langsiktig investor i et gitt selskap.